Sprijinul pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite poate fi solicitat pana la 31 martie 2017

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) informeaza ca pana in data de 31 martie 2017, ora 16.00, cei interesati pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite”, aferenta Masurii 8 „Investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si imbunatatirea viabilitatii padurilor”, SubMasura 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020.


Alocarea bugetara, stabilita pentru sesiunea noiembrie 2016 – martie 2017 este de 50.000.000 euro. Sprijinul financiar, acordat fermierilor ca valoare fixa, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru impadurirea de terenuri agricole si neagricole, sub forma a doua prime. Prima de infiintare a plantatiilor forestiere acopera si costurile de elaborare a proiectului tehnic de impadurire (denumita Prima 1). Se acorda, de asemenea, o prima anuala, (denumita Prima 2), care acopera lucrarile de intretinere a plantatiilor pe o perioada de maximum 6 ani pana la inchiderea starii de masiv, efectuarea a doua lucrari de ingrijire a arboretelor dupa inchiderea starii de masiv si pierderile de venit agricol pentru o perioada de 12 ani pentru suprafata impadurita.

Valoarea maxima a sprijinului public pentru un proiect acordat in baza schemei de ajutor de stat, care inglobeaza toate costurile standard aferente Primei 1, respective Primei 1 si Primei 2, dupa caz, platite pe durata de aplicare a contractului de finantare, este de 7.000.000 euro.

Beneficiari ai masurii pot fi detinatorii publici de teren agricol si neagricol, detinatorii privati de teren agricol si neagricol si forme asociative ce detin teren agricol si neagricol. In categoria detinatorilor publici de teren sunt incluse unitatile administrativ teritoriale ale comunelor, oraselor, municipiilor (respectiv, nivel LAU 2) si alte persoane juridice de drept public, precum si formele asociative ale acestora. Beneficiarii publici sunt eligibili doar pentru Prima 1. Detinatorii privati de teren includ persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, societatile comerciale, asociatiile si fundatiile, alte persoane juridice de drept privat, precum si formele asociative ale acestora.

Eligibilitatea beneficiarilor se va demonstra pe baza documentelor care dovedesc categoria de beneficiar, precum si a celor privind dreptul de proprietate si/ sau de detinere a terenurilor. Aceste documente sunt enumerate in Ghidul Solicitantului, la Capitolul 4 – Documentele necesare intocmirii cererii de sprijin, disponibil pe site-urile APIA si AFIR. Documentele privind dreptul de proprietate si/sau detinere a terenurilor vor fi insotite, dupa caz, de adeverinta de la Primarie privind identificarea si modul de utilizare a terenului ( Anexa 14 la Ghidul Solicitantului).

Totodata, terenurile propuse spre impadurire trebuie sa respecte anumite criterii de eligibilitate.

De exemplu, terenul agricol eligibil destinat impaduririi reprezinta o suprafata de teren din categoriile de folosinta teren arabil, culturi permanente si pajisti permanente, care au fost folosite in scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani. Acesta trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in urma cu cel putin 2 ani iar pentru acest teren trebuie sa fi fost respectate in aceasta perioada standardele de eco-conditionalitate (GAEC/ SMR) relevante.

Terenul neagricol eligibil destinat impaduririi reprezinta o suprafata de teren care nu este utilizata in scop agricol (dar inclusa in blocurile fizice identificate in LPIS – Land Parcel Identification System) sau care are utilizare agricola si are categoriile de folosinta teren arabil, culturi permanente si pajisti permanente, fiind identificata in LPIS, dar pentru care nu a fost asigurat un nivel minim de intretinere prin respectarea standardelor de eco-conditionalitate relevante pe parcursul ultimilor 2 ani.

Masura se va aplica pe intreg teritoriul national. Totodata, in cadrul masurii se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru impadurire situate in zonele deficitare in paduri, precum si altor factori, cum ar fi marimea plantatiei, functia plantatiei forestiere realizate si diversitatea speciei, criteriilor de selectie stabilite.

Criteriile de selectie se vor stabili avand in vedere principiile:

  • Amplasarea terenului (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru impadurire situate in zonele deficitare in paduri);

  • Marimea plantatiei (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru impadurire cu suprafata mai mare);

  • Functia de protectie (se va acorda prioritate realizarii de perdele forestiere de protectie);

  • Functia de reabilitare a terenurilor (se va acorda prioritate impadurii terenurilor situate in UAT afectate de fenomene de aridizare, eroziune sau salinizare, in functie de valorile indicelui de ariditate, gradului de eroziune sau gradului de salinizare);

  • Diversitatea speciilor (se va acorda prioritate lucrarilor de impadurire care propun cel putin 2 specii de baza in compozitie).


Aceasta schema de finantare este implementata prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
, toate documentele necesare accesarii fiind disponibile pe pagina de internet www.apia.org – sectiunea Masuri de sprijin si IACS – Masuri delegate din PNDR. Depunerea Cererii de Finantare se realizeaza pe suport de hartie la Centrele Judetene sau al Municipiului Bucuresti al APIA. Aceasta cerere va fi insotita de proiectul tehnic de impadurire.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

 

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).