TITU : AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – MĂSURI DE SIGURANȚĂ IN CAZ DE FURTUNĂ

   COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantități de apă importante;
Interval de valabilitate: 20 septembrie, ora 11:00 – 21 septembrie, ora 10:00
Zone afectate: județele: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău

       În intervalul 20 septembrie, ora 11:00 – 21 septembrie, ora 10:00  în județul Dâmbovița, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite și avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate.

 

Măsuri de siguranță în caz de furtună

Furtuna este un astfel de fenomen meteorologic extrem, rezultat din mișcarea rapidă și puternică a aerului, pentru care, mai ales având în vedere schimbările climatice pe care le suferă țara noastră, ar fi bine să fim pregătiți.

Există zone considerate de către meteorologi predispuse unor manifestări de tipul furtunii. Dacă locuiți într-o astfel de zonă geografică este cu atât mai indicat să cunoașteți măsurile pe care trebuie să le luați într-o asemenea circumstanță, iar un prim pas ar fi acela de a fi permanent informat în legătură cu starea vremii și tipul de cod emis de către ANM. În cazul unui cod portocaliu de furtună sunt posibile, printre altele, întreruperi ale curentului electric și ale legăturilor de comunicaţii pe durate relativ importante, iar în cazul emiterii de cod roșu întreruperile de electricitate si de comunicaţii pot fi de lungă durată, circulaţia rutieră poate deveni foarte dificilă pe zone extinse.

Ce măsuri putem lua în cazul în care furtuna ne surprinde în locuință?

Înainte de orice este necesar să vă păstrați calmul și să vă gândiți ce aveți de făcut pentru a preveni eventualele daune pe care le-ar putea cauza furtuna. În cazul în care sunteți la adăpostul locuinței sunt câțiva pașii pe care trebuie să-i urmați. Dacă geamurile locuinței sunt deschise este necesar să le închideți, iar dacă clădirea este concepută cu obloane este o idee bună să le trageți (nu uitați nici de ușa și geamurile balconului). Pe parcursul unei furtuni există posibilitatea formării curenților de aer, astfel încât este important să vă asigurați că sunt închise chiar și ușile, deoarece curenții amintiți pot conduce la spargerea geamurilor din locuință și pot cauza daune materiale și pot pune în pericol viața celor aflați în perimetru. Poate părea exagerat, dar în cazul unei furtuni puternice este indicat să vă îndepărtați de geamuri și să vă adăpostiți. Nu urcați pe acoperișul clădirii în timpul vijeliei, mai ales dacă aceasta este însoțită de descărcări electrice.

Următoarea măsură presupune deconectarea tuturor instalațiilor și aparatelor electrice și electrocasnice, poate chiar de la tabloul electric, deoarece în timpul unei furtunii fulgerele pot produce accidente prin șocuri de energie electrică ce determină arderea oricărui dispozitiv aflat în priză – de la frigider și cuptor, până la telefonul aflat la încărcat. De asemenea, este indicat să opriți toate întrerupătoarele electrice, stingând lumina în toate camerele locuinței.

 

Ce măsuri putem lua în cazul în care furtuna ne surprinde în loc deschis?

Dacă furtuna v-a surprins în câmp deschis este indicat să nu fugiți, ci să căutați adăpost (chiar și într-o groapă sau un șanț, dacă nu există alternative), lipit de pământ, cu mâinile acoperind capul – poziția în picioare este mult mai riscantă. Dacă există, totuși, posibilitatea, adăpostiți-vă în locații dotate cu paratrăsnet (sau alte dispozitive de captare instalate conform normativei I7-2009/1), în clădiri sau chiar pe străzi cu clădiri înalte. Pericolul cel mai mare, cu implicații extrem de serioase, este reprezentat de eventualele descărcări electrice, deoarece o furtună poate fi însoțită de ploaie, grindină, dar și fulgere. Cu cât intervalul de timp dintre un tunet și vederea unui fulger este mai mic, cu atât riscul la care sunteți expuși este mai ridicat – un interval de 3 secunde presupune distanța de doar 1 km de zona în care a lovit fulgerul, iar distanța indicată este de cel puțin 10 km pentru a vă considera protejat. Este important:

  • să evitați așezarea în proximitatea copacilor izolați, deoarece fulgerele lovesc, de regulă, corpurile cele mai înalte sau masive;
  • nu vă apropiați de obiectele metalice, de stâlpii de înaltă tensiune, de paratrăsnete, antene sau turnuri de comunicații;
  • evitați utilizarea telefoanelor mobile, pe cât posibil (de altfel, dacă nu există situații de urgență, este indicat să lăsați liniile neocupate pentru numerele de tipul 112), dar și a altor aparate electrice (cum ar fi aparate foto sau camere video);
  • reluați-vă activitatea  în spațiu deschis la 30 de minute, cel puțin, de la ultimul fulger văzut.

 

 

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).